Més de 60 empreses i professionals participen a Solsona en el Fòrum de la Biomassa de Catalunya

Més 60 d’empreses, administracions i professionals han participat en el Fòrum de la Biomassa de Catalunya, que s’ha celebrat al Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya, a Solsona, i que neix amb l’objectiu d’esdevenir un punt de trobada d’administracions, empreses, centres de recerca i professionals per posar en comú l’evolució d’aquesta font d’energia renovable i coordinar noves actuacions per impulsar-ne la implantació al país.
El Fòrum ha posat de relleu la necessitat energètica, ambiental i econòmica que té Catalunya d’aprofitar la biomassa. A més de contribuir a avançar en la transició cap a un nou model energètic més net, sostenible i democràtic i reduir la dependència energètica de l’exterior, l’aprofitament de la biomassa permet compatibilitzar la preservació de l’ecosistema amb la viabilitat econòmica dels boscos alhora que contribueix a la lluita contra el canvi climàtic. Així mateix,  fa disminuir el risc d’incendi, i possibilita la creació de llocs de treball vinculats al territori.
L’acte, que ha estat organitzat per l’Institut Català de l’Energia (ICAEN) amb el suport del Clúster de la Biomassa de Catalunya, ha comptat amb una sessió de treball dinamitzada per tal d’identificar propostes i mesures específiques per potenciar l’ús de la biomassa a Catalunya.
L’Estratègia de la Biomassa de Catalunya
Catalunya és un país de boscos; un 64% de la superfície és forestal, amb poc més de 2 milions d’hectàrees i un increment d’entre 3 i 4 milions de m3 l’any de les masses forestals. Amb l’objectiu de posar-los en valor i de combinar la seva conservació amb la rendibilització del recurs, el Govern va impulsar l’Estratègia per promoure l’aprofitament energètic de la biomassa forestal i agrícola a Catalunya 2014-2020.
La posada en marxa de l’Estratègia ha permès incrementar la gestió dels boscos, ja que s’ha augmentat de 5.500 ha la superfície gestionada i de 130.000 tones la biomassa forestal aprofitada per a usos tèrmics. En total s’han instal·lat 2.700 calderes de biomassa –industrials i domèstiques- que sumen més de 240 MW, i en total s’ha estalviat l’emissió de 300.000 tones de CO2. En el marc de l’estratègia, s’ha constituït el Clúster de la Biomassa de Catalunya, s’ha creat l’Observatori de calderes de Biomassa, s’han promogut instal·lacions de referència, s’ha coordinat la participació en projectes europeus i s’han dut a terme diferents actuacions de difusió i sensibilització per promoure la correcta utilització de la biomassa.
El Fòrum també ha servit perquè tot el sector comenci a intercanviar idees i propostes per tal de reeditar i renovar l’Estratègia per promoure l’aprofitament energètic de la biomassa forestal i agrícola a Catalunya, que culmina l’any que ve.
Font: www.govern.cat